7 Tips voor baarsvissen in Zweden

Baarsvissen in Zweden is een fantastische bezigheid! Het is niet heel moeilijk, en tot in tegenstelling met snoekvissen kun je prima bij mooi weer vissen. Weet je niet zo goed hoe je het aan moet pakken, of wil je zeker weten dat goed te werk gaat? Wij hebben voor jou hieronder 7 tips voor het baarsvissen in Zweden op een rij gezet!

 

1. Vis bij zonnig weer

In tegenstelling tot snoek is baars ook bij meer zonnig weer te vangen. Een baars heeft goed zicht door zijn bolle ogen, dus probeer als het helder water is meer natuurlijk gekleurd kunstaas te gebruiken in plaats van felle kleuren. Als het erg troebel water is waardoor de baars slecht zicht heeft, gebruik dan wel felle kleuren.

 

2. Gebruik licht materiaal

Omdat de meeste baarzen die je zult gaan vangen niet heel groot zullen zijn, is het goed om een lichte hengel te gebruiken met een werpgewicht tot zo’n 20 gram zodat je al snel een mooie actie hebt op de hengel. Een goede molen om te gebruiken bij het baarsvissen is maat vanaf 500 tot maximaal 1000.

 

3. Technieken

Er zijn verschillende technieken om op baars te vissen. Dat is wat het vissen op baars zo leuk maakt. Zo kun je bijvoorbeeld met shads vissen, maar ook met een vaste hengel met wormen. Een veel gebruikte techniek is om te vissen met de dropshot.

 

Dropshot:

Dit is een manier van vissen waarmee je met je kunstaas net boven de bodem vist. Door aan het einde van de lijn een klein loodje, van zo’n 10 gram te gebruiken en net daarboven je kunstaas te bevestigen. Het lood staat dan op de bodem en het aas net erboven. Hiermee voorkom je dat je snel vast kom te zitten en het aas valt extra goed op. Wel is het dropshotten het meest effectief als er vanuit een (belly)boot wordt gevist, of vanaf de kant op plekken waar het direct diep is.

 

voorbeeld dropshot vissen

 

 

Shads:

Een andere manier is om met shads te vissen. Dit is misschien wel de meest gebruikte manier van vissen op baars. Een shad is een kunstaas dat gemaakt is van een zachte materialen. Ze zijn er in allerlei soorten en maten. Voor baars kun je het best shads tot zo’n 8 cm gebruiken. Bij gebruik van shads is het wel verstandig om een 1.0 mm fluorcarbon of stalen voorslag te gebruiken. Dit omdat de kans op snoek groter is.

 

rubberen shads kunstaas voor vissen

 

 

Pluggen:

Pluggen worden ook gebruikt om op baars te vissen. Wanneer je met pluggen vist kun je het beste wat kleinere pluggen gebruiken, tot zo’n 7 cm. Dit lijkt misschien groot, maar een baars heeft een grote bek. Als je met pluggen vist is het net als met shads goed om een 1.0 mm fluorcarbon of stalen voorslag te gebruiken, omdat ook hierbij de kans op snoek groter is. Je kunt drijvende of zinkende pluggen gebruiken. In de zomer is baars goed te vangen in de bovenste en middelste waterkolom. In de winter zoekt baars de diepte op.

 

plastic pluggen kunstaas voor vissen

 

 

Spinner:

Een spinner is al jaren een goede manier om baars te vangen. Het is goedkoop kunstaas wat misschien wel wat onderschat wordt. Zeker op kleinere baarzen is het erg effectief!

 

spinners voor baarsvissen

 

 

Spintail:

Dit is klein en relatief zwaar kunstaas, waardoor je al snel ver kunt werpen. De body heeft een kantelende actie. Het spinnerblad veroorzaakt een vibratie die je met het indraaien duidelijk voelt. Er zijn ook spintails met een 2 spinnerbladen. Een grote en een kleinere, dit voor nog meer vibratie in het water. Op ondiep water kun je dit aasje ingooien en binnen draaien alsof je met een plugje aan het vissen bent. Op dieper water kun je er ook goed mee jiggen. Ingooien, naar de bodem laten zakken, een paar slagen inhalen en weer naar de bodem laten zakken. Dit kunstaas wordt voor veel verschillende vissoorten gebruikt, van baars tot forel. Ook op stromend water is dit een goede keuze!

 

spintail kunstaas voor baarsvissen

 

 

4. Stekkeuze

Het is erg belangrijk om op de juiste plek te vissen. Zoek naar opstakels in het water zoals omgevallen bomen, steigertjes, keien etc. Een groot voordeel bij het baarsvissen in Zweden zijn de vele rietkragen. Dit zijn super goede plaatsen om te vissen op baars. Omdat het daar ook ondiep is moet je niet hele grote baarzen verwachten, maar wel de meeste aantallen. Voor grotere baars moet je dieper vissen.

 

5. Fluorcarbon

Baars heeft een uitstekend zicht en dus is het goed om in plaats van een stalen voorslag fluorcarbon te gebruiken. Dit is minder goed zichtbaar in het water dan staaldraad en is ook als een snoek het aas pakt nog stevig genoeg om niet doorgebeten te worden. Controleer wel na een gevangen vis of de lijn niet erg beschadigd is. Dit om te voorkomen dat het bij de volgende vangst misgaat.

 

6. Scholen

Zeker kleinere baarzen jagen graag in scholen. Dus als je een baars op een stek vangt, verkas dan niet te snel maar vis de stek goed uit. De grotere baarzen hebben wel de neiging om meer individueel te jagen.

 

7. Genieten

De 7e, en laatste tip is genieten! Dat is uiteindelijk het doel van een goede visdag. Een paar mooie vissen vangen is leuk, maar geniet onder het vissen vooral ook van de omgeving! En dat genieten zou hier in de prachtige natuur van Zweden zeker te weten moeten lukken:)

 

We hopen dat je met deze tips een goede start hebt om te gaan baarsvissen in Zweden! Wil je meer weten of heb je vragen, neem dan gerust contact met ons op.

Informatie

Meer tips voor het vissen in Zweden